22 juli 2024

Ontwerpbeleid voor cultuurnota 2025-2028 open voor inzage en reacties

Omdat het cultuurbeleid 2021-2024 eind dit jaar afloopt, is het ontwerpbeleid voor de volgende periode opgesteld. De Provinciale Staten heeft het ontwerpbeleid op woensdag 17 juli vastgesteld. Met het nieuwe beleid wil de provincie bijdragen aan een (be)leefbare en vitale samenleving in Flevoland.

Het ontwerpbeleid gaat nu zes weken online ter inzage. Tot 28 augustus kan iedereen erop reageren met een zienswijze. Mogelijk geeft dit aanleiding tot aanpassingen. Uiteindelijk stellen Provinciale Staten eind 2024 het nieuwe beleid definitief vast en kan de uitvoering in 2025 starten. Bekijk het ontwerpbeleid.

Blijven inzetten op cultuur
Met het nieuwe cultuurbeleid wil de provincie Flevoland zorgen voor een levendige en aantrekkelijke samenleving. Door de groei van woningen en bevolking en de nog jonge culturele infrastructuur, is het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten om breed in te blijven zetten op cultuur. Gedeputeerde Staten stellen hierbij voor dat de waarde van cultuur voor de samenleving centraal staat. Voor elk onderdeel van het cultuurbeleid zijn concrete resultaten geformuleerd.

Oog voor Flevolandse makers
In lijn met het huidige beleid worden de routes Cultuur beleven en Cultuur maken voortgezet. Cultuur beleven bevat de pijlers Cultuureducatie en -participatie, bibliotheken, Cultuur dichtbij en landschapskunst. Cultuur maken kent de pijlers Startende makers, Mid-career makers en Ervaren professionals. In de nieuwe route Cultuur verankeren gaat het om het verbreden en borgen van de culturele basis; ook wordt gekeken hoe de provincie samen met het culturele veld impact van instellingen (beter) kan meten.

Ruimte voor nieuwe verhalen
Gedeputeerde Sjaak Simonse schrijft in het voorwoord van de cultuurnota: ‘De eerste pioniers hebben niet alleen de basis gelegd voor ons land, maar ook voor onze cultuur. We bouwen voort op wat zij hebben nagelaten en creëren ruimte voor nieuwe verhalen en creaties, in de verschillende vormen en kleuren die Flevoland vandaag de dag kenmerken.’ Flevoland heeft een flinke woningbouwopgave en daarmee blijvende groei van de bevolking. In combinatie met de relatief beperkte aanwezigheid van cultuur, vraagt dat om aanvullende financiële middelen. In het ontwerp van de nieuwe cultuurnota zijn daarvoor drie scenario’s opgenomen. Gedeputeerde Staten stellen aan Provinciale Staten voor om bij het definitief vaststellen van de cultuurnota voor scenario 2 te kiezen. Hierbij is sprake van aanvullend structureel budget van 200.000 euro en incidenteel ruim 2.4 miljoen euro voor de jaren 2025-2028.